Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

Αυτή είναι η «Αναγέννηση της Ελλάδας»;


«Ζητώ από όλους να κάνουν την υπέρβασή τους. Ο στόχος μας είναι: Μια Ελλάδα, κράτος-πρότυπο στην Ευρώπη, […] υπόδειγμα δικαιοσύνης και αξιοκρατίας […] Με δύο λόγια, στόχος μας είναι η Αναγέννηση της Ελλάδας!» Α. Σαμαράς, πρωθυπουργός, 5/12/2012

«Η πατρίδα ζητά να υπερβούμε τους εαυτούς μας. […] Να φτιάξουμε επιτέλους κράτος. Ένα κράτος χωρίς σπατάλη, χωρίς πελατειακές εξαρτήσεις. Ένα κράτος αξιών και θεσμών, που εγγυάται δικαιοσύνη, διαφάνεια και ισονομία» Γ. Α. Παπανδρέου, πρώην πρωθυπουργός,12/2/2012

Όταν τον Μάρτιο του 2007 ξέσπασε το σκάνδαλο των ομολόγων, ο τότε υπουργός Οικονομικών κ. Αλογοσκούφης, επέκρινε τις «ανίδεες διοικήσεις Ταμείων», τις οποίες, όπως είπε, «εκμεταλλεύονταν άπληστοι χρηματιστές». Έσπευσε δε να αποφανθεί ότι «πολιτικές ευθύνες δεν υπάρχουν σε κανέναν»! Επρόκειτο για μια τυπική δήλωση πολιτικάντη που θέλει να αποφύγει τη λογοδοσία: δακτυλοδεικτεί τους άλλους – τους ανίκανους διαχειριστές - προκειμένου να αποσιωπήσει τις ευθύνες αυτών που τους διόρισαν, δηλαδή της κυβέρνησής του!

Την επόμενη φορά, λοιπόν, που ο κ. Πάγκαλος, ή κάποιος άλλος πολιτικός κήνσορας, μας πει με στόμφο ότι «όλοι μαζί τα φάγαμε», θα πρέπει κάποιος να του θυμίσει ότι δεν διορίσαμε εμείς, οι πολίτες, «ανίδεους», ιδιοτελείς, ή διεφθαρμένους επικεφαλής των δημοσίων οργανισμών, αλλά οι κυβερνήτες μας. Στην αντιπροσωπευτική δημοκρατία, οι κυβερνήσεις έχουν την πρώτη και κύρια ευθύνη για τον τρόπο που οργανώνουν τους θεσμούς και επιλέγουν τις ηγεσίες τους.

Οι πολιτικάντηδες ελπίζουν ότι η μνήμη μας είναι βραχεία. Δεν πρέπει να τους επιβεβαιώσουμε. Ας θυμηθούμε, λοιπόν, ότι δεν διορίσαμε εμείς τον κομματάνθρωπο κ. Ε. Παπαδόπουλο ειδικό γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, με αρμοδιότητα την εποπτεία των «ανίδεων διοικήσεων» των Ταμείων, αλλά ο «κολλητός» του τότε υπουργός κ. Τσιτουρίδης. Δεν διορίσαμε εμείς τον κ Μίχα, έναν άσχετο συνδικαλιστή των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, δίχως πτυχίο, και υπόδικο σήμερα στο σκάνδαλο των υποβρυχίων, επικεφαλής του ΕΦΕΤ, αλλά ο κομματικός του φίλος κ. Λοβέρδος. Ούτε διορίσαμε εμείς τον κουμπάρο του Καραμανλή Β’ κ. Μηλιάκο, ή τον τότε ταμία του ΠΑΣΟΚ κ. Λάμπρου διοικητές της ΑΤΕ. Δεν ήμασταν εμείς που αποφασίζαμε για τα σκανδαλώδη δάνεια της ΑΤΕ σε αφερέγγυα κόμματα, προβληματικούς συνεταιρισμούς, ή χρεοκοπημένους επιχειρηματίες, ούτε ήμασταν εμείς που αγοράζαμε επικίνδυνα χρηματοοικονομικά προϊόντα με υψηλές προμήθειες, ή οδηγήσαμε τις θυγατρικές της ΑΤΕ να χάσουν πάνω από το 80% του κεφαλαίου τους. Τις επιλογές αυτές τις έκαναν κομματικά διορισμένες διοικήσεις που επέλεγαν οι εκάστοτε κυβερνήσεις.

Μήπως, τουλάχιστον, έβαλαν μυαλό; Αστειεύεστε; Οι ιστορικοί εθισμοί της φαυλοκρατικής πολιτικής τάξης δύσκολα αλλάζουν. Ακόμα και τώρα, στην εποχή της χρεοκοπίας, μια παρασιτική ελιτ κομματανθρώπων ετοιμάζεται να καταλάβει τη διοίκηση των δημόσιων οργανισμών. Σε πιστοποιημένους «κολλητούς»-κομματανθρώπους, όπως ο Αγγελούδης του ΟΛΘ, ο Καραχάλιος του ΕΟΤ ή ο Στασινόπουλος του ΣΔΟΕ, προστίθενται αφειδώς καινούριοι. Την ίδια στιγμή, οι πολιτικάντηδες ρητορεύουν για «αξιοκρατία», εγκωμιάζουν τάχα μου τους «θεσμούς», και ζητούν να «κάνουμε την υπέρβασή» μας!

Θαυμάστε τους ηγέτες: εμείς να κάνουμε την υπέρβασή μας, όχι αυτοί τη δική τους! Αυτοί να συνεχίσουν να μοιράζονται τα λάφυρα του κράτους, αλλά εμείς να μην ενεργούμε συμφεροντολογικά! Αυτοί να διορίζουν «ανίδεους» πολιτευτάδες σε οργανισμούς που επηρεάζουν καθοριστικά τη ζωή μας, αλλά εμείς να σκεφτόμαστε αλτρουιστικά τη «σωτηρία της πατρίδας», όχι τα «κεκτημένα» μας! Θέλουν, λέει, την «Αναγέννηση της Ελλάδας», τη στιγμή που αναπαράγουν ό,τι την έφερε στη χρεοκοπία. Δεν έχουν ίχνος ντροπής ...

Αν είχαν, θα συμπεριφέρονταν διαφορετικά. Όποιος θέλει την «αναγέννηση» της χώρας δεν το διακηρύσσει, δρα αναγεννητικά, που θα πει: διαλύει το κομματικό-πελατειακό κράτος – τη σημαντικότερη αιτία των δεινών μας. Δεν το κάνουν, όμως. Οι ιστορικοί εθισμοί του κομματικού συστήματος αποδεικνύονται ισχυρότεροι από την ανάγκη σωτηρίας της χώρας. Η υψηλόφρων «εκσυγχρονιστική» ρητορική τους συγκαλύπτει υποκριτικά τα «ανατολίτικα» πεπραγμένα τους – τη διαιώνιση των «βαθιών δομών» που συνέχουν το ελλαδικό κράτος.

Σκεφτείτε: η κυβέρνηση μιας χρεοκοπημένης χώρας θέλει, υποτίθεται, να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη τόσο των δανειστών όσο και των πολιτών της. Διακηρύσσει μεν τις «σωστές» αξίες, αλλά, όπου μπορεί, πράττει τα αντίθετα. Η σχιζοφρενική αυτή συμπεριφορά την αποτρέπει από την ανάληψη εκείνων των «αξιόπιστων δεσμεύσεων» που θα σηματοδοτούσαν τόσο στο εξωτερικό όσο και στους καθημαγμένους πολίτες ότι η χρεοκοπία έγινε μάθημα. Ότι πατώσαμε αλλά μάθαμε και, γι αυτό, αλλάζουμε. Η πλέον «αξιόπιστη δέσμευση» θα ήταν το ξήλωμα του κομματικού κράτους. Δεν το τολμούν. Απειλείται, βλέπετε, η ίδια η ίδια η ύπαρξή τους. Αρνούνται να αυτοχειριασθούν – και καταστρέφουν τη χώρα.

6 σχόλια:

Συμεών Γαϊτανίδης είπε...

Τι ειρωνεία!Να αποφεύγεις την λογοδοσία όντας επιρρεπής στον δοσιλογισμό.Πολύ δυνατό άρθρο.Συμφωνώ απόλυτα.Τελικά ο κλέφτης δεν φωνάζει για να φύγει ο νοικοκύρης.Φωνάζει για να δείξει ότι νοικοκύρης είναι ο ίδιος.

ΝF είπε...

Τι περιμενατε; Οτι θα αλλαξουν οι πολιτικοι και θα κοψουν τις κακες συνηθειες του παρελθοντος;
Κοβει η π.....να το γ....σι;
Συγγνωμη για την εκφραση, εχετε δικαιωμα να μην τη δημοσιευσετε.

Παμε στο δια ταυτα: Ποιος θελετε λοιπον να κυβερνησει την Ελλαδα;
Ο πανσοφος λαος φαινεται ανικανος να αναδειξει νεα κομματα, αποτελουμενα απο ικανους και αδιαφθορους πολιτικους. Και δεν εχουμε την πολυτελεια να περιμενουμε ποτε (και αν) θα συμβει αυτο.

Το εκπληκτικο ειναι οτι η Τρόικα τους κλεινει το ματι στους πολιτικους. Για παραδειγμα οι Ευρωπαιοι φωναζουν για τη φοροδιαφυγη, αλλα δεν εκραξαν το Βενιζελο για το θαψιμο της λιστας Λαγκαρντ, ενω θα επρεπε να βγουν στα κεραμίδια. Ειναι προφανες οτι η Τρόικα τους χρησιμοποιει και τους εκβιαζει, διοτι εχει ολα τα τεκμηρια της διαφθορας τους (πχ υποθεση Siemens). Οι αδιαφθοροι Γερμανοι εδωσαν ασυλο στο Μιχαλη Χριστοφορακο, ο οποιος την ωρα που μιλαμε κανει τα χριστουγεννιατικα ψωνια του στην αγορα του Μοναχου, ελευθερος και ωραιος!

Το υπαρχον πολιτικο συστημα πρεπει να διαλυθει βιαιως, και οι πολιτικοι να τιμωρηθουν ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΩ ΔΙΚΑΙΩ.

Η χωρα πρεπει να χρεωκοπησει, να διωξει την Τρόικα που καλυπτει τους διεφθαρμενους πολιτικους, και να κανει μονη της τις αναγκαιες μεταρρυθμισεις που ΟΡΘΩΣ εισηγειται το ΔΝΤ.

Εγω προτεινω την αναληψη της εξουσιας απο τον Στρατό κατοπιν πραξικοπηματος.

Χρειαζονται Πλαστηρας-Γονατας.

Χρειαζεται τιμιος δικτατορας.

Χρειαζεται ΓΟΥΔΙ!

Gklavopoulos Evangelos είπε...

Ολοκληρωμένο άρθρο. Απηχεί πλήρως την αλήθεια.Τέτοιοι είνια οι ηγεμονίσκοι μας αυτοί οι κ.κ. ΤΊΠΟΤΑ μου ηγεμονεύουν. Σκεφτείτε το ήθος του Σαμαρά: Αυτόν που έριξε μία κυβέρνηση της ΝΔ αυτόν εκλέξαν οι νεοδημοκράτες ως αρχηγό τους!!! Τι τραγική ειρωνεία:Αυτός που διόρισε τη μισή Μεσσηνία στο ΥΠ.ΠΟ. και στο μουσείο Ακρόπολης, αυτ΄ςο ζητάει να υπερβούμε εμείς τον εαυτό μας.

Gklavopoulos Evangelos είπε...

Ολοκληρωμένο άρθρο. Απηχεί πλήρως την αλήθεια.Τέτοιοι είνια οι ηγεμονίσκοι μας αυτοί οι κ.κ. ΤΊΠΟΤΑ μου ηγεμονεύουν. Σκεφτείτε το ήθος του Σαμαρά: Αυτόν που έριξε μία κυβέρνηση της ΝΔ αυτόν εκλέξαν οι νεοδημοκράτες ως αρχηγό τους!!! Τι τραγική ειρωνεία:Αυτός που διόρισε τη μισή Μεσσηνία στο ΥΠ.ΠΟ. και στο μουσείο Ακρόπολης, αυτ΄ςο ζητάει να υπερβούμε εμείς τον εαυτό μας.

Οδυσσέας Ξένος είπε...

Άλλο ένα πολύ καλό κείμενο. Το αναρτώ στο FB άμεσα.

ConstasMichael είπε...

"Δάσκαλε που δίδασκες και νόμους δεν εκράτεις", έλεγε ο Σωκράτης
"Οι ευφυείς άνθρωποι λύνουν τα προβλήματα. Οι μεγαλοφυείς τα προβλέπουν","α σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε δεν μπορούν να λυθούν αν μείνουμε στο ίδιο επίπεδο σκέψης που είχαμε όταν τα δημιουργήσαμε.", "Δύο πράγματα είναι άπειρα, το σύμπαν και η ανθρώπινη ανοησία, αν και δεν είμαι σίγουρος για το πρώτο." έλεγε ο Αϊνστάιν