Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Βαριές κουβέντες


Το κείμενο είναι συγκλονιστικό. Διαβάζοντάς το νοιώθεις δέος για τη διεισδυτική λογική, τη θεωρητική συγκρότηση και την εμπειρική τεκμηρίωση του συντάκτη του, θαυμασμό για τον διαυγή και ευθύβολο λόγο του, οργή για την εγκληματική ολιγωρία των αρμοδίων, κατήφεια για τη γραφειοκρατική πολιτικο-διοικητική κουλτούρα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ.Π. Πολυβίου, συντάκτης του Πορίσματος για τη διερεύνηση των γεγονότων και των ευθυνών που οδήγησαν στη φονική έκρηξη της 11ης Ιουλίου στο Μαρί, θα περάσει στην ιστορία ως ο συγγραφέας του πιο σημαντικού «εσωτερικού» κειμένου που γράφτηκε στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το Πόρισμά του, δυνητικά, μπορεί να καταστεί καταλύτης κολοσσιαίων πολιτικών αλλαγών στην Κύπρο.

Ο λόγος του είναι αναλυτικός και κοφτερός. Ο κ.Πολυβίου διακρίνει τη «θεσμική» από την «προσωπική» ευθύνη. Η πρώτη είναι απορρέει από το αξίωμα ή την αρμοδιότητα. Η δεύτερη «προκύπτει όταν κάποιος λειτουργός ή αξιωματούχος ή πολιτικό πρόσωπο, λόγω ανεπαρκών ενεργειών ή μεμπτών παραλείψεων, δεν χειρίζεται κάποιο θέμα με επάρκεια […]». «Η έννοια της ευθύνης», παρατηρεί, «ως συμφυής με τα διάφορα αξιώματα που εμπιστεύεται στους κυβερνώντες ο λαός, αποτελεί συστατικό στοιχείο τόσο του δημοκρατικού πολιτεύματος όσο και του κράτους δικαίου. […]».

Επισκοπώντας τα γεγονότα, μελετώντας κείμενα 21000 σελίδων, και αντλώντας από τις καταθέσεις 35 προσώπων, ο κ.Πολυβίου είναι σαφέστατος: «Καταλογίζω σοβαρότατη ευθύνη στον Υπουργό Εξωτερικών για ανεπάρκεια, ολιγωρία, αδιαφορία και αναβλητικότητα στην αντιμετώπιση του όλου θέματος. Έκδηλα, η ευθύνη που καταλογίζω στον Υπουργό Εξωτερικών δεν είναι μόνο θεσμική αλλά και προσωπική». Η ίδια ακριβώς φρασεολογία επαναλαμβάνεται και για τον Υπουργό Άμυνας. Η κορύφωση του Πορίσματος είναι οι ευθύνες που διεξοδικά και απερίφραστα αποδίδει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας: «[…]Το συμπέρασμα μου είναι ότι η κύρια θεσμική και προσωπική ευθύνη για την τραγωδία και τα συνεπακόλουθα της βαρύνει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Τι θα κάνει τώρα ο Πρόεδρος Χριστόφιας; Στο διάγγελμά του μετά τη φονική έκρηξη είπε: «Η απαίτηση όλων είναι να εντοπιστούν και να αποδοθούν οι ευθύνες, όποιους κι αν αυτές βαρύνουν, από το χαμηλότερο μέχρι το ανώτατο επίπεδο. Οι ευθύνες, σας διαβεβαιώ, θα αποδοθούν και θα αναληφθούν!». Το περιμένουμε...

4 σχόλια:

Α. Παπαγιάννης είπε...

Φαντάζεστε να διαβάζαμε ποτέ στην Ελλάδα ένα τέτοιο πόρισμα για τη SIEMENS, τις υποκλοπές, το χρηματιστήριο...; Μάλλον φταίει κάτι που έφαγα.

Χαρίδημος Τσούκας είπε...

Ετσι είναι. Δυστυχώς δεν το φαντάζομαι. Ο Πολυβίου στάθηκε στο ύψος των ευθυνών του, παραδειγματίζει με τη συμπεριφορά του. Η ευθύτητα της γλώσσας του είναι εκπληκτική. Κοιτάξτε όμως πως αντέδρασε ο Πρόεδρος Χριστόφιας και το σύστημα εξουσίας που τον στηρίζει; Σαν να ηγούνται τη Λιβύης ή της Συρίας, όχι ως επικεφαλής μιας φιλελευθερης δημοκρατίας.

Νίκος είπε...

Δυστυχώς σε όλο τον πλανήτη υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τις ευθύνες των πολιτικών και την ευκολία που γλυτώνουν τη φυλακή. Ακόμη και αν ευθύνονται για θανάτους.

Στην Αγγλία, πήγε κανένας πολιτικός στη φυλακή για το σκάνδαλο των υποκλοπών; Για τον πόλεμο στο Ιράκ με ψεύτικες αποδείξεις όπλων μαζικής καταστροφής;

panteleimon είπε...

H μανα σε κατι τετοια ειναι ο Σιρακ !Ειναι αρρωστος η λειπει στο εξωτερικο καθε φορα που τον καλουσαν στον εισαγγελεα.Τωρα εχει "αλζχαιμερ".
Συμβαινουν και στα καλυτερα σπιτια....