Τρίτη 19 Αυγούστου 2008

Υπουργός Οικονομικών;


Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ευφυΐα για να απαντηθούν μερικές απλές ερωτήσεις κοινής λογικής, όπως: τι κάνει ένας δάσκαλος, ένας γιατρός, ή ένας δημοσιογράφος. Δεν απαιτείται πολύ συζήτηση για να καταλήξουμε ότι ο δάσκαλος πρωτίστως διδάσκει, ο γιατρός πάνω απ’ όλα θεραπεύει, ο δημοσιογράφος ενημερώνει.


Τι κάνει, κατ’ αναλογία, ένας υπουργός Οικονομικών - ο ταμίας του κράτους; Ακόμα κι όσοι, νεοφιλελεύθερων προδιαγραφών, θεωρούν τον υπουργό Οικονομικών ως απλώς τον «νυχτοφύλακα» της οικονομίας, ακόμη και όσοι, παλαιοαριστερών ή νεοσυντηρητικών καταβολών, βλέπουν τον υπουργό Οικονομικών ως ένα απλό εξάρτημα της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών, ένα πράγμα δεν μπορούν να αρνηθούν: το κύριο έργο του υπουργού Οικονομικών, ο πυρήνας της δουλειάς του χωρίς τον οποίο ο ρόλος στερείται νοήματος, είναι η είσπραξη εσόδων και η αποτελεσματική διαχείριση δαπανών.


Φανταστείτε, λοιπόν, έναν υπουργό Οικονομικών ο οποίος φλεγματικά ανακοινώνει ότι «πιάσαμε πάτο στα δημόσια έσοδα». Είναι σα να ακούτε τον διευθυντή πωλήσεων να ανακοινώνει στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας του ότι «οι πωλήσεις πιάσανε πάτο» ή τον διευθυντή οικονομικών να παρατηρεί ότι «δεν μπορεί να εγγυηθεί την εκτέλεση του προϋπολογισμού»! Νάστε σίγουροι ότι ένας τέτοιο στέλεχος δεν θα μπορούσε να σταθεί ούτε μια μέρα στη θέση του. Τέτοιες δηλώσεις ισοδυναμούν με ομολογία αποτυχίας και επιφέρουν είτε την παραίτηση, είτε την απόλυση. Σε εξορθολογισμένα περιβάλλοντα, τα λόγια δεν είναι μόνο λόγια.


Τι άλλο θα πρέπει να ομολογήσει ο υπουργός Οικονομικών κ.Αλογοσκούφης για να θεωρηθεί ότι απέτυχε στην κύρια δουλειά του; Μήπως το αρνητικό ρεκόρ της χώρας στην προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων; Την πτώση της εθνικής ανταγωνιστικότητας; Την απίστευτη ακρίβεια; Το μεγαλύτερο πληθωρισμό και το μεγαλύτερο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών στην ευρωζώνη; Το σκάνδαλο με τα ομόλογα;

Το πιο εντυπωσιακό ίσως να μην είναι η ομολογία του υπουργού, όσο η απουσία συνεπειών μετά από μια τέτοια ομολογία: «πιάσαμε πάτο στα δημόσια έσοδα». Ο πρωθυπουργός δεν του έδειξε την πόρτα εξόδου. Η άσκηση του υπουργικού ρόλου στην Ελλάδα δεν συνοδεύεται με προσδοκίες επίδοσης και αντίστοιχες συνέπειες. Εδώ τα λόγια είναι σαν τα ανέκδοτα – τα λέμε για να περνάει η ώρα!


Οι αριθμοί όμως είναι αμείλικτοι. Το επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2008 τα έσοδα αυξήθηκαν μόνο 6,7%, έναντι στόχου 12,1%. Οι εισπράξεις του ΦΠΑ υστερούν παρά την αύξηση του συντελεστή κατά 1%. Ποιος θα πληρώσει την τρύπα των 1,5 δισ. ευρώ που προκύπτει; Τι κάνατε κ.υπουργέ Οικονομικών για να περιστείλετε το διαβόητο «σπάταλο κράτος»; Τι μέτρα πήρατε για να ενισχύσετε τις φοροεισπρακτικές υπηρεσίες; Τι μέτρα λάβατε για να περιορίσετε την απίστευτη φοροδιαφυγή, το ύψος της οποίας τώρα, δίχως αίσθηση γελοιοποίησης, διεκτραγωδείτε; Αν ενθυμείσθε κύριε υπουργέ κυβερνάτε….

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Τα πράγματα είναι απλά : σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ,που η κυβέρνηση της σέβεται (κυριολεκτικά) τους πολίτες, θα είχε - τουλάχιστον- παραιτηθεί ο ΥΠΟΙΟ ή μάλλον θα τον είχε ξηλώσει κατυεθείαν ο πρωθυπουργός.
Όσον αφορά τα έσοδα τις δαπάνες κ.λ.π. επίσης τα πράγματα είναι πολύ απλά : όσο υπάρχει αυτός ο ατελείωτος δημόσιος τομέας με τους 500.000 εργαζόμενους και με πανίσχυρα συνδικάτα (δημιούργηματα τους σοσιαλίζοντος ΠΑΣΟΚ) να μην περιμένουμε προκοπή. Τα δημόσια οικονομικά θα είναι μέσα συνέχεια, το επίπεδο υπηρεσιών θα χειροτερεύει, η υγεία θα πάσχει, η παιδεία ακόμα χειρότερα, οι αστικές μεταφορές θα έχουν τεράστιες τρύπες (βλέπε π.χ. που καταντήσαν την Ολυμπιακή) κ.ο.κ. Το κράτος συνέχεια θα πουλάει (βλέπε πχ ΟΤΕ κ.λ.π.) για να καλύπτει συνέχεια τις τρύπες κ.ο.κ. ώς που στο τέλος δεν θα μείνει τίποτα για ξεπούλημα και μία ωραία πρωία θα ξυπνήσουν οι Έλληνες και θα ακούσουν το περίφημο "Δυστυχώς επτωχεύσαμε"
Γιατί τονωτικές ενέσεις της Ελληνικής Οικονομίας είναι : ο τουρισμός, η ναυτιλία και η οικοδομή. Τίποτα άλλο
και σε τελική ανάλυση για τα χάλια μας σε όλα τα επίπεδα εμείς φταίμε δηλαδή οι ίδιοι οι άνθρωποι εξού και η γνωστή ατάκα : "τα ράσα δεν κάνουν τον παπά"
Ευχαριστώ για την φιλοξενία
ΥΓ : 1)Θα ήταν ενδιαφέρον αν σχολιάζατε κάποιες από τα σχόλια των αναγνωστών
2) Μία πρόταση για τα δημόσια οικονομικά θα ήταν με τη συνεναίση όλων και με τη συμφωνάι τους η παραγραφή των χρεών (π.χ. χρωστάει στο ΙΚΑ η ΔΕη και η ΔΕΗ στο ΙΚΑ ο συμφηφισμός τους)
3) και εγώ στον ερυύτερο τομέα εργάζομαι και μάλιστα αμοίβομαι πλουσοπάροχα (ως πότε άραγε?) και με κάποιες πρόσθετες παροχές Αλλά βλέπω και συναδέλφους που ζητάνε συνέχεια
4) Πολιτικά σίγουρα δεν ανήκω στη ΝΔ αλλά και το ΠΑΣΟΚ ισοπέδωσε τα πάντα και αυτό και αν δεν είχε λαμόγια και άρπαγες